Marianna Dushar proponuje w swojej książce „Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję” ciekawe danie z szynki cielęcej, migdałów z dodatkiem wytrwanego wina. Podobno powstało dzięki inspiracji Wojciecha Dzieduszyckiego. Na zdjęciu wygląda interesująco. Może danie będzie inspiracją na Święta Bożego Narodzenia albo inną uroczystość.
Z kuchni ukraińskiej znamy barszcz ukraiński, ćwikłę, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Ale mało kto zna huculską warię, ormiańską zupę „parzybrodę”, konfiturę z fiołków i kiszone cytryny!
Marianna Dushar jest twórczynią popularnego w Ukrainie bloga kulinarnego panistefa.com – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Inspiracje czerpie ze starych książek kucharskich ale swoim daniom nadaje nowoczesnego sznytu, pokazując, jak lwowiacy jedzą dzisiaj i jak bardzo ich kuchnia przesiąknięta jest smakami, zapachami i składnikami z różnych kultur.
Książkę wydało wydawnictwo ZNAK.